Я б не змогла працювати сонцем

От буває ж таке, що довго не можеш дійти до розуміння певного явища. Ніби  й бачиш мало не щодня і довго розглядаєш і навіть розумні книжки читаєш...  В електронному, щоправда варіанті. Але ж інформація надходить до того ж мозку, до якого прямують і паперові видання. Спробувала навіть фільми дивитися. Але  й там нема пуття, — мій гіпоталамус і сьогодні доводить, що то все «фількіна грамота». Знову доводиться гвалтувати свою свідомість старимии, як світ законами, статтями  і гіпотезами.

Так от ближче до суті. Знаєте, я вже роками дивуюся феномену сонця. Так так саме СОНЦЯ. Цього круглого світила, що кожного дня долає шалений кілометраж, тільки для того щоб якимось двоногим, чотириногим і навіть безногим створінням було тепло й світло. Без електричної станції, кабелів і стовпів, до того ж безкоштовно світить всім: причому не вибирає ранг і категорію, не поділяє і встановлює лічильники на сонячну енергію.

От спробуйте себе уявити на місці сонця. Так хоча б на тиждень. Якщо думати у площині нашого материка і вірити бабусиним оповідкам, що там за горизонтом у сонця є подушка, тепла постіль  і маккава то графік його роботи десь таки й:

-         близько 3-ї підйом. Швидкий сніданок, легкий макіяж, холодна купіль. (це якщо вчасно прокинеться)

-         виїзд на небесну дорогу. І ще добре, що там нема пропок.

-         Наступне — ранкове пробне освітлення. Це певно — найщасливіші миттєвості у житті сонця. Роса, свіжий вітерець  і сплячі люди. Що може бути приємніше останньої категорії у списку сонячного щастя. Ніхто не верещить: холодно, жарко. Хвилини тишини — едем на цьому поприщі.

-         Десь близько обіду роботи нагорає в мільярди разів. Саме тому сонце біжить на небесну гору і всім догодить.

-         Виснажене, без обіду. Словом як щодня в годині 14-15 котиться трішки на обочину синього плену.

-         День добігає до завершення, а роботи не меншає: пшениця колоситься, качки купаються, діти грают ься, йкась Мотря взялася до прання речей.

-         Вечір. Воостаннє на сьогодні кидає погляд на все, що за день встигло набриднути. З материнською любов ю   і кількома сотням гігібайт інформації котиться за обрій.

 

І так щодня. От сонцю за винятком вітру, дощу, роси, граду, снігу, морозу доводиться виходить на роботу щодня. При цьому жодних тобі пільг, зарплати і молока за шкідливість. Терпіння і самовідданість свої роботі — певно найперша вимога при працевлашутуваннні на цю посаду.

 Не знаю як ви, а мене інколи дратує моє ремесло. Тож аби пристапи алергію до будні я терплячне чекаю, коли настане відпустка. От в ті дні мене немає практично для всіх. А сонце… відпочиває воно хіба що в зимовий час. Коли хмари дивляться на жахи і радості всесвіту воно тихо сопе під пледом, схилившись на один бік. Та  й то не відпочинок. Дивишся вже треба бігти, бо комунальники не справляються зі снігом, треба трохи підтопити. А десь бомж замерзає — треба хоча б трохи відогріти… Там по дорозі стало шкода ще цілий наряд метушливих смертних.

 

А ще… Це ж треба:  щодня бачити скільки порушень закону і моралі. Та при цьому не написати жодної заяви у міліцію, не донести жодному редактору, журналісту найсвіжіжіші новини і навіть своїм сонячним пером не вишкрябати чоло йкоїсь падлюки. Кожного дня феномен сонця все більше  й більше дивує мою експресивно-скептичну душу. Ніщо не зупиняє його на шляху до людей, до дітей, рослин, тварин. Не думайте, що я помилилася поділивши нас з вами на людей і дітей. Рідко ці дві категорії є взаємопов язаними. Обдумуючи феномен сонця резюмую одну власну гіпотезу — сонце сходить для всіх, але його промінням найбільше радіють діти. Чомусь їм ближче до сонця і чомусь вони не кривляються від його блиску, а радісно заливаються від сміху. Моє пояснення просте — вони ще вміють любити. Тому і є найбільшими шанувальниками цієї яскравої роботи.

 

А от я б не пройшла конкурс на посаду сонця. І не тому, що в мене немає ліцензії на освітлення цієї круглої грішної тарілки і навіть не тому, що на цій посаді нема зарплати і відпустки… а тому що для сонця треба крила і якусь таки божественну любов. Й  певно тому на небі продовжує працювати одне сонце. Без єдиного заступника...

Та куди ж… безкрилим туди не піднятися. Без любові його не побачити… так і продовжуємо жити. Навіть на землі не вміємо світити а рвемомсь на небо...

Я так і не можу зрозуміти феномен сонця.

3 коментарі

Олег Герман
Якщо Ви й справді думаєте гіпоталамусом («мій гіпоталамус і сьогодні доводить, що то все «фількіна грамота»), то Ваші судження справді досить логічні…
Максим Козменко
Гарна спроба поглянути на звичні речі під іншим ракурсом!
Єлена Малиновська
Намагаюся шукати цей ракурс щодня***
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте