Як нас взувають у кредит


З настанням вересня у магазинах та на ринках з'явилися нові колекції осіннього взуття. Проте знайти таке, що одночасно влаштовувало б ваш смак і гаманець, — неможливо. Те взуття, що може дозволити собі пересічний буковинець, не надто хорошої якості — після дощу підошву чи підбори можна залишити у першій же калюжі. А добротне та якісне коштує досить дорого. Тому, аби добре взути дітей та й про себе подбати, пересічній сім'ї знадобиться не одна зарплата. Розуміючи таку біду нашого покупця, фірмові магазини пішли назустріч: купити взуття можна і в кредит.

Рекламний хіт?
Вулична реклама пропонує розділити вартість товару на п'ять рівних щомісячних платежів. Такі рекламні оголошення націлені на людей, які можуть собі дозволити витратити на місяць лише 100-200 гривень, але не хочуть взуття із секонд-хенду чи базару.

Однак, якщо зараз взутися в кредитне осіннє взуття, то віддавати позику доведеться й взимку. А там вже на черзі й зимовий кредит. Зазвичай, коли ми беремо кредит на якийсь товар, завжди орієнтуємося на іноземні країни. Там більшість живе у кредит: навчаються, купують житло, відпочивають. Однак абсолютно нормальна за кордоном річ у нас набуває своїх, суто українських особливостей. Так, для  європейця купівля добротного взуття може бути цілком спонтанною. Адже рівень його заробітку і ціна товару в магазині цілком допускають можливість спонтанного придбання. У той час як середня зарплата в Україні становить близько 2000 гривень, значну частину цих грошей витрачають на їжу і комунальні послуги. Пара ж якісного взуття у середньому коштує 900 гривень. Тому знайти у сімейному бюджеті такі гроші українцям часто не під силу. Ця ситуація і спонукає українців оформляти кредит не лише на дорогі товари, але й на взуття.

Паспорт, код + 300 гривень
Вибирати, в якому з чернівецьких магазинів оформити кредит на взуття, довго не доведеться. Таких у нас мало. Однак вибір усе ж є. Поки ви приміряєте, консультант натхненно розповідає про легкість оформлення кредиту. Представники торговельної мережі кажуть, що товар, яким вони торгують, це переважно дорогі західні марки взуття.

— Необхідно лише паспорт та ідентифікаційний код. Оформлення кредиту відбувається через банк. Ви нічого не втрачаєте: кредит ж бо безвідсотковий. Якщо покупка потягне на 1500 гривень, виплата проводиться протягом 5 місяців. Якщо менше — три місяці. Ми навіть даємо 30-денну гарантію на наше взуття. Але ви їх носитимете не один сезон. Це ж відома фірма, самі розумієте, ризикувати репутацією ніхто не буде, — пояснює продавець.

Відразу цікавлюся всіма пунктами підписання договору.

— Всі  деталі зазначені у договорі. Їх ви зможете обговорити з представником банку, — заспокоїла мене консультант.

Інтернет-сайти закидані взуттям
Крім звичайних магазинів, придбати взуття у кредит, причому без переплат, можна й на багатьох сайтах. Щоправда, у цьому разі покупцям загрожують всі ті ризики, які зазвичай супроводжують такі покупки, зокрема, ризик натрапити на шахраїв. Адже деякі компанії можуть таким чином виманювати кошти (перші платежі), а потім не надіслати вам взуття. Або ж надіслати зовсім не те взуття, що ви замовляли. Також треба з'ясувати умови можливого обміну. Як правило, після отримання виплати вирішувати проблему з розміром, який вам не підійшов, ніхто не схоче. Свідченням таких не вельми приємних сюрпризів цілком можуть бути конкретні групи у соціальних мережах та послуги банків, які, достатньо заробивши, зникають з всесвітньої павутини.

Чим ризикуємо?
Беручи у кредит взуття, покупці часто думають, що відповідальності за такий кредит нема. Тим паче, зважаючи на гарантію, може спасти на думку, що товар підлягає обміну. Однак гарантія на взуття — тільки місяць. Якщо виплату розділили на п'ять місяців, то за цей час можна й зносити, і забути про взуття. А ось про кредит забути ви не зможете. За невчасне внесення виплат доведеться сплачувати відсотки. Довести, що взуття зіпсувалося не з вашої вини, теж не зможете. Також  людям рідко роз'яснюють всі нюанси під час підписання угоди. Відповідно «безвідсотковий» кредит стає дуже навіть відсотковим. У разі затримання платежу доведеться сплачувати пеню.

Кількість кредитів зросла
За даними Нацбанку, у березні сума виданих споживчих кредитів склала 7,6 млрд. гривень — у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2010 року. На третину виросла і кількість банків, що пропонують короткострокові позики. Лише за перші два місяці цього року приватним особам видано понад 15 млрд. гривень, що на 80%, більше, ніж за аналогічний період 2010 року. Також короткострокові споживчі позики сьогодні перетягнули на себе всю ковдру кредитного ринку, оскільки кредит на авто та житло мало хто бере.

Врахувати всі «за» і «проти» варто не лише під час оформлення великих кредитів. Незначні фінансові операції також потребують уважного прочитання угоди й врахування термінів сплати всієї суми.

Гра в одні ворота
Юристи відверто називають кредитні договори грою в одні ворота. Особливість таких документів у тім, що банк має багато прав і лише одне зобов'язання — надати кредит. Натомість позичальник — безліч обов'язків і жодних прав… Деякі зобов'язання та обов'язки, які ставить банк перед позичальником, просто вражають. У кращому разі своєю абсурдністю, у гіршому — очевидним порушенням прав і свобод людини, які гарантує Конституція.

Правосуддя по-банківськи
Наприкінці кожного договору також є пункт, де вказано, що сторони ознайомлені з його умовами, погоджуються з ними і не мають до них жодних заперечень. Тож юристи радять позичальникам ретельно перечитувати кожен пункт, проконсультуватися з правниками, аби точно знати, які ризики очікують при укладанні кредитної угоди.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте