Серце і стільці

«Серце — внутрішній м'язовий орган кровоносної системи, який закачує кров в артеріальну систему і забезпечує її повернення по венах. У деяких плазунів (наприклад, крокодили), птахів, ссавців і людини серце — порожнистий орган, що складається з 4 камер: праве передсердя і ліве передсердя, правий і лівий шлуночки…» Так про серце каже Вікіпедія.

Але насправді, серце то не тільки те, що каже анатомія і пишуть у історіях хвороб. Для когось воно вже стало пам’ятником божевільності, об’єктом дивувань, чогось там, чи когось там…

Деякі серця нагадують мені Сахару, в якій я була у іншому житті. Інші серця – яблука. Одні погрижені, як на техніці, інші – отруйно-вітамінні. Ще одні серденька – сади, поляни, картини, фотографії, солоні моря і гарячі ванни. Може вишивки, може золото, може мідь…Але точно не артерії, шлуночки, слиз, шум і пороки. То своя планета, яка дзигово крутиться-вертиться від заряду мозку. Ще серце може бути всесвітом, який має свої водоспади, свої ковані крила.

Точно, це не тільки шматок тіла, і не лише біда кардіологів. Радше – томи ієрогліфів і букварів.

Моє теж – не відсоток загальної маси тіла і не об’єкт, що пояснює стан фізичного здоров’я.

Я бачу своє серце –  залою з великою кількістю стільців, акварельок і білих аркушів. Воно не покрите ковдрою, не має важких прикрас і дресс-коду. До нього на гостину йде далеко не одна людина…Там точуться дискусії, пишуться тексти для преси, для сонця, для друзів, нових міст і забутих почуттів.  Ті що приходять, не завжди довго засиджуються на дерев’яних, раритетних стільцях. Кістки скручує тверда основа, а слова скріплює кипляча кава. І тільки ті, що спонсорували побудову цього залу, полірують м’язи, скромні меблі і накривають душу пледом. Вони завжди на сцені.

Стільці виблискують від гарячого воску, яким раніше випробовували голі дроти, що скріплюють нерви. Перші ряди моєї світлини завжди переповнені і акварелі лягають на полотна. Все у архів, особливо  ті матеріали, які змінювали душевний інтер’єр. Все у шафу. А на стільці сідають нові гості. Я тримаю їхні руки, я взуваю їх у теплі тапочки. Варю каву і печу їм тортики з соляною начинкою і солодкою пудрою. Для когось це слабка отрута і вони йдуть, пересідають на інші стільці, крісла, інші кімнати…

Мої стільці займають інші.

 Хоча один, майже новісінький покрився кригою і на нього з цікавістю позирають, але сідати на нього, навіть для фото я не дозволяю. Це персональний стілець. Нині він музейний і без підпису. Я не хочу афішувати приватність і витрачати гроші на аристократичний підпис.

Коли ти на ньому сидів я бігла по сцені, з дзеркалом, на якому була наклеєна твоя фотокарточка, розмальована моїми олівцями. Тобі було цікаво, що я бачу в дзеркалі і ти пересів з останнього ряду на перший…Найперший…Взяв спиці і нитки. Кілька днів в’язав якусь маску. А потім приміряв ї на моє обличчя… Мені не пасувало і я пустила твоє плетиво на нитки. Тобі було шкода своєї праці, а мені стільця, який чомусь став твоїм.

Дзеркало з твоїм зображенням стало картинкою, сувеніром…У нинішньому люстрі тебе нема, а стілець покрився кригою. Я не в силі його викинути і не в силі запрошувати на чужі стільці чужих людей.  Туди очі не повертаються. Серце тримає його для історії, яку колись я презентую дітям, які займатимуть трон, а не стілець у моєму серці.

20 коментарів

Юлія Червенюк
Настільки все тісно переплетено і переплутано, абсолютно символічно й інтимно!
Тема з стільцями мені близька, але я підходила до неї трохи з іншого боку.
Не знаю, що ж пану Герману тут не сподобалося…
Олег Герман
На мою думку, прийоми, використані у написанні цього «кріатіва» більш ніж абсурдні, щось на рівні з маяченням… Володіючи певними знаннями з психології і психіатрії, маючи уявлення про психічне здоров«я, рука не піднялася поставити „плюс“. А обговорювати чужу оцінку — трішки негарно.
У будь-якому випадку це моя суб»єктивна оцінка і Вас, крім того, жодним чином не стосується…
Цікаво ж ще й те, що коли я написав Вам акросонет, Ваша реакція не була настільки вираженою…
Юлія Червенюк
Це не обговорення, я просто поцікавилася чому «мінус» (до того ж, тут останнім часом багато негарного можна прочитати і нікого це не хвилює).
Хоча я цілком не згодна з Вами!
Олег Герман
так я ж і не наполягаю...=)
Єлена Малиновська
Ну то ж мої прийоми. Хай і абсурдні, як на вашу думку. А говорити про психічне здоров«я, можна тільки тоді, коли ви знаєте в реальному житті людину. Це я Вам теж скажу, як поціновувач психології і психіатрії.
Олег Герман
емм… Я Вам про образи, а Ви мені про гарбудзи...=) Мова не йде про ВАШЕ психічне здоров«я, просто на практиці доводилося зустрічатися з подібним явищем (симптомом) резонерства і тому згідно моїх таких суб»єктивних переконань, це або дуже невдалий художній прийом, або істинне маячення… Але Ви сильно не переймайтесь з цього приводу, бо моя оцінка на стан/рівень/глибину Вашого таланту ніяк не впливає!..
Олексій Пономаренко
Ваша оцінка мені здається взагалі ні на що не впливає, і всі вже звикли до того))) До речі, а Тудан не ваш брат? Ну дуже схожі у жовчі)
Олег Герман
То Вам так здається...=)
Олексій Пономаренко
Олеже, вам би не завадило ваше володіння якось спробувати оволодіти собою) Спробуйте, може щось путнє з того вийде)
Олег Герман
"-В чому сенс життя, ребе?
— І Ви хочете, щоб я зіпсував таке гарне запитання своєю відповіддю?.."

Якось неодмінно спробую, Олексію, але ж не стану я серйозно сприймати зауваження людини, яка переходить на особистості, коментуючи запис, де її гідність жодним чином не задіяна…
Олексій Пономаренко
А тут і гідність Єлени не задіта, оскільки прочитавши написане нею, я думаю, що вона набагато вище ваших їдких коментарів, і відповідала вам із певної вічливості)
Пам«ятаєте як у Крилова про слона?)
Олег Герман
Спілкуючись з Вами, саме тим слоном і почуваюся.=)
Олексій Пономаренко
Ви навіть не уловлюєте думку… а пора вже)
Можливо, років за 10, у кращому випадку, і ви щось подібне до Єлени напишете, але для цього потрібно багато вчитися, не в школі само собою…
Олег Герман
Схоже, це Ви не уловили думку (або ж уловили) і зливаєте мимо…
Єлена Малиновська
Дякую. Алегорично переплутано,інтерпретовано і списано з життя. Цікаво було б почитати Вашу тему про стільці.
Юлія Червенюк
у моєму розумінні на початку у кожного своя пуста кімната в душі, яку він за все життя наповнює, хай буде меблями, надає барв, прикрашає, а іноді навіть захламлює непотребом. Так от, всі люди, які в результатті стають близькими, друзями чи коханими, приходять у наше життя із своїм стільцем, але коли вони йдуть, залишають по собі саме той свій але вже пустий стілець.
Люди йдуть, а пам'ять по собі залишають, залишають пустоту замість колишніх емоцій та почуттів. Ти сидиш у своїй кімнаті-душі і споглядаєш, рахуєш пусті стільчики, які займають місця нових людей, бо їм ніде приміститися із своїм власним стільцем. Хоча тут можна довго фантазувати про це, і в кожного своя інтерпритація може виникнути.
Діонісія Кернична
Цікаве таке порівняння — серце і зала зі стільцями… У Вас своєрідне авторське бачення. Мені от завжди здавалось, що щось подібне скорше відбувається у душі, а не в серці.
А щодо «Точно, це не шматок тіла, і біда кардіологів» — цікаво було б побачити реакцію тих хірургів-кардіологів, які кілька місяців тому рятували юнака, який встромив собі ножа у серце. Він, мабуть, теж не думав, що то шматок тіла…
Сергій Воронцов
Это, конечно, близко не резонерство. Образ абсолютно прозрачный. Сердце человека, в данном случае девушки — гостиный зал со стульями. То есть, ждут гостей, радуются гостям. Стулья навощены, нервы натянуты. Добро пожаловать. Человек на главном стуле вязал маску для девушки, маска ей не нравится, она ее распускает. Теперь стул пустой. (за маску — плюс, это таки красиво). Когда-то она раскрашивала его портрет цветными карандашиками. Что тут объяснять? И где тут резонерство? Для ясности протоколы пишут, а не поэтические тексты. А тут такая хорошая игра в прятки. И тем не менее, все понятно.
Галина Маслак
Я колись теж вірила, що серце — це не просто орган кровоносної системи, а щось більше. Тримаючи в руках і ретельно вивчаючи його на парах анатомії, намагалася знайти хоч якісь ознаки любові, співчуття чи інших речей, та все марно. Може, тому, що всі серця, які я тримала, були вже давно мертві? А може, високі почуття — вигадка поетів?
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте