Назвали переможців конкурсу «Книга року» за 2012 рік

Журі обласного конкурсу «Книга року», очолюване першим заступником голови облдержадміністрації Георгієм Галицем, визначило кращі книги Буковини, які побачили світ у видавництвах області  у  2012 році.Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Чернівецької ОДА. За результатами голосування у номінації «Книги для дітей» кращим виданням року визнано книгу М.Лазарука «Де поділися горішки?» та «Голуб на черешні». У номінації«Історико-краєзнавча література» перемогу здобуло видання В.Ботушанського «Нариси з історії Православної церкви Буковини». У номінації «Наукова, навчальна література» журі виділило книгу Н.Бабич «Магія слова для всього живого». Книгою року у номінації «Проза» визнано роман Ольги Кобилянської «Апостол черні». Збірка вибраних поезій Михайла Івасюка визнана кращою серед інших представлених на конкурс творів у номінації «Поезія», а літературно-мистецьке видання «Августа Кохановська» рішенням журі перемогло уномінації «Мистецтво». Книги дійсно варті уваги і звісно ж ПРОЧИТАННЯ. Отож, кілька слів про переможні новинки.


Нова збірка «Де поділися горішки?» відомого українського письменника Мирослава Лазарука добре смакуватименаймолодшимчитачам. Цікаві образи дитинстванагадують перевесло, що пов’язало казку і реальний світ. Прозова книга «Голуб на черешні»– це повість, в якій автор оповідає про дитинство й ті випробовування, які випадають на долю маленької людини. Твір призначений для дітей молодшого і середнього віку.Але не гріх і нам почитати.

Книга професора ВасиляБотушанського «Нариси з історії Православної церкви Буковини (кінець ХVІІІ – початок ХХ ст.)»розповідає про основні сфери діяльності Буковинського православного релігійного фонду. Автор опирається наісторико-економічний аналіз, подає чисельну документальну базу. Праця відзначається якісним літературним викладом матеріалу й досконалим поліграфічним оформленням. Сподіваюся, що книга внесе ясність і толерантність в світлі голови буковинців і сваритися, чия релігія краща ніхто уже не буде.

Ще один переможець – одна з моїх улюблених наставників, неймовірної душі людина і філологічний проофесор – Надія Бабич з книгою «Магія слова для всього живого». Сучасна людина, якщо вона відчуває себе часточкою макро- і мікросвіту, в якому з’явилася і за який несе відповідальність – як істота мисляча і мовляча – перед нащадками, завжди хоче знати природу дивовижної сили слова, яке може матеріалізувати любов і ненависть, може вбити і повернути до життя, допомагає зрозуміти внутрішню сутність людини, озлити або приручити тварину, навіть спонукати до росту, цвітіння і плодоношення рослину.Томукнига допоможе з’ясувати, у чому особлива життєдайна роль рідної мови і чому втрата її змінює енергетичну силу людської діяльності, а втрата зв’язку з традиціями предків позбавляє народ самобутності і т. д.
 

Про  роман ,, Апостол черні'' певно знають всі. Це останній великий твір Ольги Кобилянської — письменниці, яка ввійшла в українську літературу визначним майстром психологічного реалізму, ,, вишуканої інтелектуальної прози''. Написаний протягом 1921-1926 років, він не був опублікований в Україні в радянський час. Нинішнє перевидання здійснено за раритетними публікаціями: в празькому місячнику «Нова Україна» (1926-1928) та книзі, виданій у бібліотеці часопису «Діло» у Львові 1936 року. Роман напрочуд актуальний в умовах української дійсності, а тому цікавий і цінний для сучасного читача.
 
Книга вибраних поезій українського письменника Михайла Івасюка (1917–1995) містить твори, опубліковані свого часу окремим виданням. Упорядниками нової книги вибраних поезій Михайла Івасюка стали його доньки – Оксана Івасюк та Галина Івасюк-Криса, а також співробітниця музею Наталія Мороз. «Елегії для сина», а також у часописах і рукописах, які знаходяться у фондах Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка.Ця книга має 296 сторінок, на яких вміщено те, що Михайло Григорович не сподівався надрукувати.


Мистецьке видання приурочене 145-й річниці від дня народження буковинської мисткині та етнографа Августи Кохановської. Цей художній альбом — знакове і водночас рідкісне явище на сьогодні. Він представляє творчість буковинської художниці та є майже повним каталогом її творів, які містяться у фондовій збірці Чернівецького обласного художнього музею. Тут представлені портрети і жанрові композиції, виконані в пастельній техніці, автопортрети різних періодів життя, а також велике за розміром живописне полотно «Прочани». В її рисунках, етюдах, сценах із народного життя постають і мальовнича краса рідної природи, й архітектурні пам'ятки, і виразні етнографічні образи. Особистість Августи Кохановської та її художня спадщина безумовно залишили величезний слід у культурному житті Буковини.
Всі переможці обласного конкурсу «Книга року» — видавництво та автор — у кожній з номінацій отримають дипломитагрошові премії. Церемонія відзначення переможців відбудеться 23 травня на Соборній площі Чернівців під час книжкової виставки-ярмарку, приуроченої Дню працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження.

1 коментар

Вікторія Яшан
зробіть нормальний шрифт і поверніть дві перші картинки
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте